Zastanawiasz się, jak urządzić ogródek warzywny? Ograniczone miejsce nie pozwala Ci rozpędzić się z pomysłami? Zobacz, jak zaplanować uprawy, tak żeby uzyskać obfite zbiory nawet z niewielkiego stanowiska. Poznaj top 5 warzyw, które zapewnią Ci zestaw witamin od wiosny aż do jesieni. Niektóre z nich posadzisz razem na grządce!
1. Pomidory
Pod osłonami pomidory wysiewa się już w marcu i kwietniu. Rozsady na stałe miejsce w gruncie trafiają w drugiej połowie maja i w czerwcu. W tym czasie można je już siać także bezpośrednio do gleby. Zbiory pomidorów gruntowych przypadają na lipiec, sierpień i wrzesień.
Do wyboru masz cały przekrój odmian, a wśród nich:
- drobnoowocowe Perun, Bajaja, Black Cherry,
- średnioowocowe: Pedro, Bekas, Frodo,
- wielkoowocowe: Marmande, San Marzano, Babinicz.
Jeśli planujesz dłuższe przechowywanie, wybierz pomidory Lolek lub Nepal.
2. Bób
Na początku marca sieje się bób pod osłonami, a także – przy sprzyjających warunkach, bezpośrednio do gruntu. Jeśli jednak zimowe powietrze nie ustępuje, nasiona umieszcza się w ziemi dopiero od drugiej połowy marca do połowy kwietnia. Zbiory bobu odbywają w lipcu i sierpniu.
Odmiany bobu różnią się kolorem i rozmiarem nasion:
- Hangdown – białoseledynowe,
- Karmazyn – karminowoczerwone,
- Ramos – białe i duże; z 1 kg pobiera się aż 260 nasion!
To smaczne warzywo lubi sąsiedztwo m.in. rzodkiewki.
3. Sałata
Pod osłonami sałatę wysiewa się już w lutym i marcu, a rozsady przesadza się do gruntu w marcu i kwietniu. Również w kwietniu, kiedy jest już cieplej, przeprowadza się pierwszy siew bezpośrednio do gleby. Następne mają miejsce w sierpniu i wrześniu. Zbiór przypada na termin od maja do października lub od kwietnia do maja następnego roku.
Sałata rośnie w niskich temperaturach, za to nie lubi suszy i upałów. W polskich warunkach uprawia się takie odmiany, jak:
- masłowa,
- lodowa,
- rzymska,
- dębolistna,
- pomarszczona.
Sałatę często wysiewa się jako przedplon lub poplon po warzywach o długim okresie wegetacyjnym (np. cukinii). Często uprawia się ją współrzędnie – np. z rzodkiewką i pomidorami.
4. Rzodkiewka
Dobrze znosi niskie temperatury i krótkie dni. Do gruntu wysiewa się ją od marca do maja, a potem od lipca do kwietnia. Jeśli planujesz zbiór letni, wybierz takie odmiany, które dobrze się czują w wysokich temperaturach i kiedy brakuje deszczu – np. Krakowiankę. Poznaj również rzodkiewki o rzadziej spotykanych kolorach, które dodadzą charakteru Twoim sałatkom i kanapkom:
- biały Sopel Lodu,
- fioletową Candelę,
- żółtą Zlatę.
Rzodkiewkę posadzisz na jednej grządce z bobem – zdąży wzejść przed nim i rośliny nie będą się zagłuszać. Lubi też towarzystwo sałaty.
5. Cukinia
Zarówno wysiew na rozsady jak i do gruntu przeprowadza się w maju. Na rozsady na początku miesiąca, na stałe miejsce w drugiej połowie, kiedy miną przymrozki. Zbiory przypadają na lipiec, sierpień i wrzesień. Cukinia wcale niej jest nudna! Do wyboru masz takie odmiany, jak:
- Goldena – żółta,
- Tapir – jasnozielona z ciemnozielonymi paskami,
- Soraya.
Posiejesz ją razem z rzodkiewką i sałatą na jednej grządce. Obie nowalijki szybko wzejdą, dzięki czemu zbierzesz je, robiąc miejsce dla rozwijającej się cukinii.
Jak wybrać nasiona warzyw?
W warzywniku posadź rośliny, które dojrzewają w różnych miesiącach. W ten sposób zapewnisz sobie różnorodność, a także regularny dopływ warzyw z własnego ogrodu.
Sprawdź oznaczenia na opakowaniach nasion. Dowiesz się z nich, czy:
- zostały zaprawione,
- mają otoczkę,
- należą do roślin F1,
- wykazują odporność na konkretne choroby.
Dzięki temu dobierzesz takie gatunki i odmiany, które poradzą sobie w Twoim ogrodzie, nawet jeśli w poprzednim sezonie borykałeś się ze szkodnikami czy chorobami grzybowymi. Na stronie https://cebule-kwiatowe.pl/nasiona-warzyw/ znajdziesz dobre nasiona warzyw wraz z dokładnymi instrukcjami sadzenia i pielęgnacji.
Kolorowy warzywnik? To proste!
Jak widzisz, wybór odpowiednich warzyw wcale nie jest taki trudny. Zwłaszcza jeśli wiesz, które rośliny współgrają ze sobą i można je sadzić w bezpośrednim sąsiedztwie. Nasza topowa piątka wystarczy, żeby stworzyć pyszne posiłki na każdy dzień od wiosny do jesieni. W dodatku z pomidorów i cukinii zrobisz przetwory, które sprawią, że ponury listopadowy wieczór zmieni się w kulinarną wyprawę w sam środek lata!